Dr. Berényi Ferenc 1998-tól az ITDH Nyugat-Európáért felelős területi igazgatója, innen vette át a bécsi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodájának irányítását 2001-ben, amely kereskedelmi tanácsosi funkció 2008 év végén járt le. Azóta BCB Consulting (http://www.vallalkozasausztriaban.hu) néven önálló tanácsadói céget működtet, amelynek tevékenységi fókusza az ausztriai vállalkozás, illetve a cégalapítás Ausztriában.

A BCB Consulting (Berényi Cross Border Consulting e.U) egy multi-task tanácsadó, konzultáns vállalkozás, amely 2009. január 1-e óta aktív, bécsi székhellyel és egy budapesti telephellyel rendelkezik, és missziójának a magyar cégek és vállalkozások ausztriai munkavállalásának és vállalkozásainak segítését tekinti. 

Jómagam, dr. Berényi Ferenc (jogász és közgazdász végzettséggel) 1998-tól - a megelőző több évtizedes állami, majd a legnagyobb USA családi konszern magyarországi leányvállalatánál végzett üzletemberi tevékenység után - a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Zrt-ben (népszerűbb nevén: ITDH) a Nyugat-Európáért felelős területi igazgató voltam, majd innen vettem át a bécsi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodájának irányítását 2001-ben, amely kereskedelmi tanácsosi funkció 2008 év végén járt le.

Az azóta is tartó önálló tanácsadói karriert színesíti, hogy a BCB Consulting 2009-es indulásakor az ausztriai állami befektetésösztönzési ügynökség, az ABA (Austrian Business Agency) - Invest in Austria szakértői szerződést kötött velem, amely azóta is érvényben van és kitűnően működik. Az ABA rendezvényeinek rendszeres előadója vagyok.

Úgy érzem, hogy gyakorlatom, tapasztalatom, valamint kapcsolatrendszerem alapján nem túlzás kijelenteni, hogy értő "útitársa" tudok lenni azon magyar vállalatoknak és vállalkozóknak, akik ausztriai munkavállalást vagy cégalapítást terveznek. Több száz - reményeim szerint elégedett - ügyfél erősítheti meg ezt a kijelentést, sajnos az üzleti diszkréció miatt nincs mód őket megnevezni,  pedig ez lehetne a cég legjobb reklámja!

szervuszausztria.hu írása

Ausztriában nem nehéz céget alapítani

... jó, ha segít a tanácsadó


Előző cikkünkben a magyarországi vállalkozások ausztriai munkavégzésének feltételeiről, a regisztrációs kötelezettségről tájékoztattuk a szervuszausztria.hu olvasóit és arról, milyen segítséget tud ebben nyújtani dr. Berényi Ferenc. A tanácsadó az alábbiakban a cégalapításról és más ausztriai tevékenységi lehetőségekről beszél. És persze arról, hogyan tudja elősegíteni ezek sikerét.

Ausztria támogatja a vállalkozások letelepülését, mégpedig nemcsak elvileg. És hogy ez több a szavaknál, azt bizonyítja: államilag támogatott szervezet, az ABA (Austrian Business Agency) segíti a hozzá fordulókat.

Az ügynökség szorosan együttműködik magyarországi tanácsadójával, Dr. Berényi Ferenccel, aki olvasóink ismernek már.
Tőle tudjuk, hogy a cégalapításra vonatkozó feladatokkal is sokan – egyre többen – keresik fel. A leggyakrabban olyanok, akik szívesen élveznék az ausztriai adó – és társadalombiztosítási rendszer előnyeit. Az előző cikkünkben ismertetett tevékenységi formában, a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalatok és vállalkozók ugyanis „csak” az ausztriai megbízások lehetőségét, a jobb és biztonságosabb bérezést nyerik el. Aki a kedvezőbb adózás, a széleskörű társadalombiztosítás előnyeit is élvezni kívánja, az ausztriai telephelyű céget alapít, s ezen keresztül végzi tevékenységét.

Jó hír

Hogy a vállalatalapítás még vonzóbb legyen, az osztrák kormány július 1-től könnyítéseket léptetett életbe. A legnépszerűbb cégforma, a GmbH (KFT) alapításához a korábbi 35 ezer euró helyett mostantól elegendő 10 ezer euró törzstőke, az éves minimálisan befizetendő adó pedig 1750 euróról 500 euróra csökkent. A vállalatalapításhoz kötelező ügyvéd és közjegyző segítségét igénybe venni – ez utóbbi tiszteletdíját ugyanez a rendelkezés eltörli.

Berényi nemcsak az előnyösebb befizetési kötelezettségek miatt tartja ésszerűnek a cégalapítást. Mint tapasztalta, az osztrák cégek szívesebben adnak megrendelést egy másik osztrák cégnek – függetlenül attól, hogy történetesen magyarok a tulajdonosok. A döntés azonban természetesen nem könnyű, nem árt felmérni, milyen az érintett ágazatban az ausztriai piac, vagyis egyfajta piackutatás is ajánlatos, jobb előre tudni, mekkora a konkurencia. Másrészt azt sem gondolhatja egy frissen alakított magyar tulajdonú osztrák cég, hogy az árképzésben megengedheti magának ugyanazt a szintet, mint a rivális osztrák. Itt sem árt vigyázni: nagyon alákínálni sem lehet, nem is célszerű, hiszen a kifizetési kötelezettségek (bérek, járulékok) azonosak.

Fontos tudni, hogy Berényi Ferenc az évek alatt megbízható szakértői csapatot alakított ki, szükség esetén adószakértőtől a társadalombiztosítás rejtelmeiben jártas szakemberekhez tudja irányítani ügyfeleit, mégpedig olyanokhoz, akik magyarul segítenek, és mindkét ország előírásait jól ismerik. Kétnyelvű ügyvédek, közjegyzők, piackutatók mozgósíthatók.

Apropos magyar nyelv. A tanácsadó egy bizonyos szintig természetesen segít az osztrák partnerrel folytatott tárgyalásokon, vagyis tolmácsol, de csak ha – és ameddig – más elfoglaltságai ezt engedik. Ugyanakkor nem titkolja: e bevezető tárgyalásokon túl is gondot okoz a nyelvtudás hiánya. Nem csak a cég tulajdonosai, a megbízásokat felvevők létét is könnyíti, ha beszélik a nyelvet. Még a munkásoknál is jól jön, ha a csapatból legalább 1-2 ember képes kommunikálni. Ez a probléma nem csak a szolgáltatóknál jelentkezik – akik mégse alapozhatják teljes tevékenységüket az Ausztriában élő magyarokra. Mindannyiukra érvényes, hogy a szabad idő eltöltésekor is jól jöhet a német.

...vegyen inkább kölcsön?

Magyar tulajdonú szálloda Bécsben

Más munkavégzési forma is létezik, persze. Ilyen a munkaerő kölcsönzés, ami sajátos módon minden másnál bonyolultabb. Ez annyit jelent, hogy egy magyar cég a saját bérlistáján szereplő magyarokat alkalmanként kiküldi munkavégzésre, más szavakkal „átadja” a megrendelő osztrák cégnek, amely átveszi a munka irányítását. Az ügyintézést az bonyolítja, hogy bizonyos papírokat mindkét országból be kell szerezni. Hogy mit hol kell fizetni – a társadalombiztosítást például Ausztriában – az pontosan szabályozott. Gondot okozhat, ha a kölcsönző cég az egész projektre kapott összeghez képest elenyésző munkabért kalkulált a dolgozóinak (akik egyébként még így is jobban jártak, mint a haza bérrel), vagyis itt is bele lehet ütközni a bér- és szociális dömping ellenes törvénybe. Az osztrák megbízót csak a projekt megfelelő színvonalú kivitelezése érdekli, abba nem szól bele, mennyit kap a teljes összegből a ténylegesen dolgozó, de ha jön az ellenőrzés, akkor bizony baj van. Szóval érdemes odafigyelni.

Az összes buktató elkerülhető, ha van szekértői segítség. Berényi szolgáltatását – az érintett megkérdezettek egybehangzó állítása szerint – az teszi „kifizetődővé”, hogy az ügyintézésen túl éppen az ilyen hibalehetőségekre hívja fel a figyelmet. Persze könnyít a dolgon, ha első perctől kezdve kíséri az illető ausztriai indulását – mondja Berényi, arra célozva ezzel, hogy van, aki csak akkor keresi meg, amikor már bajba került. Természetesen ilyenkor is megteszi, amit tud, de a siker már nem olyan egyértelmű. Az is előfordul, hogy a telefonon érdeklődő az első általános tanácsok birtokában egyedül vág bele. És nagyon csodálkozik, hogy mégsem olyan egyszerű.

Dr. Berényi Ferenc elérhetősége a szervuszausztria email címén (info@szervuszausztria.hu) kérhető.

2014. szeptember 10., szerda 11:01   Napi.hu

Vállalkozás, cégalapítás Ausztriában? Így kezdjen bele!

Egy ausztriai vállalkozás létrehozása nem egyszerű feladat, ám ha sikerült a cégalapítás és megvetjük a lábunkat, akkor egy igen stabil, jól fizető piacon dolgozhatunk – véli dr. Berényi Ferenc, a terület szakértője.

Kinek jelenthet jó piacot Ausztria?

Egyrészt azoknak, akik a földrajzi közelség miatt úgy gondolják, hogy a határon "átnyúlva" szolgáltatóként, vállalkozóként próbálnak megjelenni a piacon, másrészt pedig azoknak, akik a vállalkozásukat kívánják áthelyezni, esetleg Ausztriában bővíteni. Ugyanakkor nem kell feltétlenül ausztriai cégalapításban gondolkodni, hiszen anélkül is számos helyi projektet lehet elnyerni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak "átballagok" a határon és megkapom az ausztriai munkát, hiszen ennek jelentős adminisztrációs igénye van, aminek a meglétét az osztrák megbízók, de főleg a hatóságok rendszeresen ellenőrzik.

Sok magyar kezd ausztriai vállalkozásba?

A tanácsadó cégem, a BCB Consulting (http://www.vallalkozasausztriaban.hu) segítségével 2011 május eleje óta 350 cég gondolta úgy, hogy próbára teszi magát. A legtöbb sikerre vitte az ausztriai vállalkozást, ám voltak, akik a nem megfelelő partner kiválasztása, vagy a nem megfelelő munkavégzés miatt nem tudták megvetni a lábukat a piacon. Itt érdemes kiemelni, hogy az ausztriai vállalkozások szeretnek hosszú távú, stabil szerződéseket kötni, így aki bekerül a körbe, az jó munkavégzéssel sokáig ott maradhat.

Főképp mely ágazatok próbálkoznak?

Ausztria egy letisztult piac, ám ha megtaláljuk a megfelelő piaci rést, akkor van esélyünk az állandó ausztriai munkára, illetve piacra. Volt, akinek ez prémium borokkal sikerült, mert talált olyan partnereket - a gasztronómiában -, ahol volt kereslet a termékeire. Érdemes kiemelni az építőipart is, ahol számos munka várja az ausztriai vállalkozásban gondolkodókat: a családi ház kifestésétől, a egy szálloda teljes rekonstrukciójáig szinte a teljes paletta elérhető. Sokan vállalkoznak a turizmus területén is. Sok sikeres vállalkozó egy idő után eljut az ausztriai cégalapítás gondolatához is.

A könnyebb siker érdekében érdemes-e ausztriai cégalapítást választani?

Bizonyos szolgáltatásokhoz csak osztrákként lehet hozzájutni: egy ingatlan bérlése így például sokkal egyszerűbb, mint magyar állampolgárként. Az is motiváló lehet, hogy az általános adóterhelés összességében alacsonyabb lehet, mint itthon. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a cégalapítás Ausztriában nem olyan egyszerű és gyors, mint Magyarországon: összességében több hónap is eltelhet, amíg elindulhat egy vállalkozás és akkor a költségekről még nem is beszéltünk. A cégalapítás Ausztriában már önmagában elvihet 4-6 ezer eurót, ráadásul a frissen alapított ausztriai cégektől mindig előre elkérik például az ingatlanok bérleti díját, így összességében azt mondhatom, mire megkapjuk az első számlánk ellenértékét, addig akár már több 10 ezer eurót is elköltöttünk.

A cikk elkészítését a BCB Consulting támogatta.

szervuszausztria.hu írása

Vállalkozói világ

Segít a tanácsadó

A magyar vállalkozók vele könnyebben veszik az ausztriai akadályokat

Az ausztriai vállalkozás és a munkavállalás a magyar cégeknek és egyéneknek mindig vonzó volt, a májusi munkaerő-piaci nyitást pedig sokan szinte felhívásként értelmezték. Az azonban meglepetés, hogy a nagy lehetőség valóra váltása még a korábbinál is több, bürokratikusnak tekinthető engedélyeztetési, és sok esetben „csak” bejelentési kötelezettséggel jár. A szakember segítsége soha nem volt időszerűbb, mint most. Dr. Berényi Ferenc több mint egy évtizede foglalkozik az ilyen ügyekkel, és szívesen segít az eligazodásban.

Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel (Berényi a kép baloldalán)

Az idén elmaradt a nyári uborkaszezon, amióta a startpisztoly május 1-jén eldördült, egyre többen fordulnak a tanácsadóhoz. Dr. Berényi Ferenc (elérhetősége a szerkesztőségben) a cégalapításban, a már működő vállalkozások határon átnyúló tevékenységének beindításában, vagy éppen bővítésében, munkavállalók ausztriai törvényes és jog szerinti alkalmazásában segíti azokat, akik egyedül elvesznének a rendelkezések őserdejében. Ugyanígy jár el, ha osztrákok tartanak Magyarországra, s bár mostanában ilyen kéréssel ritkábban találkozik, a korábban beindított izgalmas projektek egyike éppen a közeljövőben realizálódik.
(Az elektronikai termékeket gyártó BECOM újabb tatabányai telephelyének avatásáról novemberben a szervuszausztria.hu beszámol olvasóinak).

Az Ausztriába tartó magyar vállalkozóknak fontos tudniuk, és egy percre sem szabad elfelejteniük, hogy az előírások betartása itt nem vicc. Berényi nehezen lefordítható, bonyolult nevű hatóságokat sorol, amelyeknél az Ausztriában működni kívánóknak előzetesen jelentkezniük kell. Központi koordinációs iroda tartatja be a külföldiek illegális foglakoztatásának tilalmát, az építőipari cégeknek (és a magyarok 90 százaléka ebbe a kategóriába tartozik – teszi hozzá) be kell jelentkezniük a szabadság – és végkielégítési alapba, ami persze nem is kis mértékű - bár később visszaigényelhető- járulékbefizetést jelent. (Ebből fedezik ti. a holtszezonban munka nélkül maradó építőipari dolgozóknak nyújtott segítséget). Mentesség nincs, ez az árnyoldala annak, hogy az osztrák törvényhozás a piacnyitással egy időben
törvényt hozott a bér – és szociális dömping ellen, betűje szerint a külföldieknek az ausztriai munkavállalókkal egyenlő feltételeket kell biztosítani.)

Az adótörvények, a társadalombiztosítási előírások, az iparűzési megszorítások is ijesztően hangzanak azoknak, akik most hallanak ilyesmiről először, ráadásul jól tudnak ugyan németül, de a bürokrácia, a végeláthatatlan kérdőívek nyelvében nem jártasak. Mindez Berényi számára hétköznapi ügy, akik hozzá fordulnak, tudják, hogy nem kell megijedni, pár hét alatt minden elintézhető.

Az internetes ügyintézés ebben éppúgy segít, mint a személyes kapcsolatok. Előbbi mindenki számára hozzáférhető, utóbbihoz kell néhány évtizedes múlt. Az a nyolc év, amikor Berényi Ferenc a bécsi magyar nagykövetség kereskedelmi tanácsosa volt, alkalmat adott arra, hogy szó szerint mindenkit megismerjen, akinek bármi köze lehet az ilyen határon átnyúló gazdasági tevékenységhez.

Ausztriában azért ez nem olyan nagy dolog – kicsinyíti mindjárt az e téren szerzett érdemeit. Mert itt évtizedeken át van egy-egy szakember változatlan poszton. Példaként említi a Gazdasági Minisztérium külgazdasági szekciójának vezetőjét, aki nemrég 45 év után vonult nyugdíjba. Ő aztán mindent tudott – végigjárta az összes lépcsőfokot, kis ügyintézőből lett a szekció vezetője, közben pedig tagja volt az EU-csatlakozás tárgyaló küldöttségének. És persze időben kinevelte utódát. A munkatársi gárda az új főnök idején sem változik, a kapcsolatok megmaradnak. Különösen, mert Berényi is maradt a nyolc éves kiküldetés befejezése után ugyanezen a területen. Az ITDH szerződéssel néhány évig még tovább foglalkoztatta – éppen a kiépített network fenntartása és továbbfejlesztése érdekében.

Az emlékezetes Magna Steyr beszállítói napok egyikén

Hogy kik a legfontosabb partnerei? Az osztrák kamarákat mindenképpen kiemelésre méltónak tartja, nemcsak a Szövetségit (WKO), hanem a kilenc tartományét is. Aktív diplomata évei alatt volt velük elég dolga – és ma büszkén és örömmel mondja, hogy bármilyen segítséget kért, soha nem utasították el. Aki kicsit is ismeri az ausztriai üzleti-gazdasági életet, az tudja: ezek a kamarák tekintéllyel és hatalommal (no meg pénzzel) rendelkeznek, valóban a cégekért dolgoznak, és a kötelező tagság következtében óriási a rálátásuk az aktuális problémákra (is). Hozzáértő és elkötelezett szakemberekkel működnek együtt, ráadásul nyitottak az új ötletekre és igen kooperatívak, legyen szó akár közös rendezvényszervezésről – ilyesmire is volt számtalan példa. Berényi ma is szívesen emlékszik vissza a Magna Steyr autóipari beszállítói napokra, amelyet rendszeresen megszerveztek, s amely magyar cégeket juttatott kisebb- nagyobb megrendeléshez. Az Osztrák Kamara elismerő kitüntetéssel is méltányolta a közvetítői szerepet, nem véletlenül kapta Berényi (és osztrák társa, a szintén magyar származású Rejtő Péter, a kamara egykori budapesti képviselője) a WKO arany plakettjét).

Manapság egyedül dolgozik, ingázik Bécs és Budapest között, de a háttérben ott vannak a magyarul is beszélő ausztriai ügyvédek, adószakértők, akiket szükség esetén bekapcsol az ügyintézésbe. A füzet, amelybe a vele kapcsolatban állók elérhetőségét, az ügyek jellemzőit jegyzi, szépen telik. Szükség is van az ilyen feljegyzésekre: a kapcsolat ugyanis azután is megmarad, hogy a tulajdonképpeni „segítségnyújtás” megtörtént. Ha akár sokkal később adódik újabb kérdés, Berényi készséggel válaszol, akkor is, ha a bábáskodásával született ausztriai cég már réges régen működik. Magyar és osztrák mobilszámát egyre többen tartják kéznél.