Szakszervezet

Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB)  Mi ez?

Forrás:http://www.igr.at/1050,,,1.html


Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség a nem önálló keresõtevékenységet folytatók több, mint 1,2 millió taggal rendelkezõ, pártok felett álló érdekképviseleti szervezete. Az ÖGB és 7 ágazati szakszervezete képviseli minden munkavállaló gazdasági, politikai, szociális és kulturális érdekeit a munkáltatókkal, az állammal és a pártokkal szemben. Az ÖGB ezen túlmenõen segítséget, támogatást nyújt tagjainak a munka világának kérdéseire vonatkozóan.

Hét a számos ok közül, amiért érdemes tagnak lenni:

Kollektív szerzõdések

Tudta, hogy kollektív szerzõdés nélkül nem lenne jogosultsága szabadság- és karácsonyi pénzre? A szakszervezetek által tárgyalásokon alakított és elért kollektív szerzõdések biztosítanak Önnek olyan munkavállalói jogokat, mint a szabadság- vagy karácsonyi pénz, illetve az éves bér- és fizetésemelés.

Jogvédelem

Teljesen mindegy, hogy jogi felvilágosításról vagy bíróság elõtti képviseletrõl van-e szó: az ÖGB tagjaként ingyenesen joga van a jogvédelem és a jogi tanácsadás igénybevételére. Különösen akkor, ha nem ismeri olyan jól a nyelvet és az osztrák törvényeket, egy Ön mellett álló, erõs partnerre van szüksége, aki gondoskodik jogainak érvényesítésérõl. Az ÖGB jogvédelme fedezi a jogi képviselet, a szakértõk és a munkaügyi bíróság elõtt folyó tárgyalások költségeit.

Az ÖGB-biztonsági csomag

Az ÖGB-biztonsági csomag (ÖGB-Sicherheitspaket) azt jelenti, hogy az ÖGB tagjai automatikusan védettek és biztosítottak. Az ÖBG az önállóan foglalkoztatott munkavállalóknak és a megbízási szerzõdés keretében dolgozóknak is kedvezõ biztosítást kínál juttatások elmaradása, ki nem fizetése esetére. A csomag tartalmazza az ÖGB-szakmai védelmet, az ÖGB szolidaritási, valamint ún. flexpower biztosítását. Mivel a munkavállalók folyamatos továbbképzése egyre fontosabbá válik, az ÖGB tagjainak számos továbbképzési programot ? szemináriumokat, tanfolyamokat, workshopokat stb.- kínál.

ÖGB-jegyek & kártya

Az ÖGB 10-25%-kal olcsóbban jut be kulturális rendezvényekre. Tájékozódjon az ÖGB jegyértékesítõ irodájában (ÖGB-Kartenstelle) a kedvezményes belépõjegyek gazdag kínálatáról.

Nyaralás az ÖGB-vel

Az ÖGB tagjai kedvezõ áron élvezhetik nyaralásukat számos üdülõfaluban és nyaralóban.

A legjobb tájékoztatás a ?Solidarität? (Szolidaritás) újságon keresztül

Az ÖGB havi lapja sok híradással és háttérinformációval szolgál aktuális politikai témákkal kapcsolatosan, hogy mindenki a legfrissebb információkkal rendelkezzen.

Mibe kerül ez nekem?

A tagdíj alapvetõen a bruttó jövedelem 1 %-át teszi ki. Tanulókra és munkanélküliekre stb. külön szabályok érvényesek. A tagdíj pontos mértékérõl az illetékes szakszervezet szívesen ad Önnek felvilágosítást.