Pénz/Pénzváltás

PÉNZ

2002. január 1-je óta Ausztria hivatalos fizető eszköze az euró. Az euró váltópénze a cent, 1 euró=100 cent.  

Készpénz

Lehetőség szerint jelentősebb mennyiségű kézpénzt ne tartsunk magunknál. Megérkezésünkkor azért legyen nálunk némi készpénz. Kinntartózkodásunk végén a pénzérméket költsük el, mivel a bankok vagy nem tudják, vagy alacsony áron váltják vissza.

 

Pénzváltás

Ausztriában általában a pénzváltás nem probléma. Az árfolyamok bankonként eltérőek lehetnek. Ne csak a legkedvezőbb átváltási árfolyamot, hanem azt is figyeljük, hogy hol a legalacsonyabb a jutalék. (Umrechnungsgebühr) A csekkel ellentétben a készpénzt alacsanyabb jutalék ellenében váltják be.

A bankok hétfőtől péntekig általában 8-tól 15-ig, csütörtökön 17.30-ig vannak nyitva.Számos kisebb vidéki fiók dél körül ebéd szünetet tart. A posta hivatalok is hétköznaponként délig váltanak be pénzt. Itt a beváltási jutalék 1% , de 2.20 euró.Csekket nem tudunk beváltani és az árfolyamok se túl kedvezőek. A nagyobb vasútállomásokon is válthatunk be pénzt. Itt a pénzváltási jutalék általában 3 euró. A csekkeknél 5 euró. A bankok magasabb jutalékkal váltanak. Ennek mértéke változó általában 7-8 euró.Inkább egyszerre nagyobb összeget váltsunk be, mert a kisebb részletekre jutó jutalék megdrágíthatja a pénzt. A szállodákban a kedvezőtlen árfolyamok miatt általában ne váltsunk be pénzt. Óvatosan bánjunk a kisebb pénzváltó fülkékkel (Wechelstuben), mert itt is nagyon magas átváltási jutalékkal találkozhatunk


Fontos NÉMET kifejezések:

Devisen                                  valuta

Bankgebühren                        kezelési költség

Alle Transaktionen                  minden tranzakció

Kassen                                    kassza

Wechselstube                         pénzváltó

Geldautomat                           bankjegykiadó automata