Ausztria útjai
Ausztria útjai

Közlekedés


Autó és motorkerékpár

Ausztriában az utak jó minőségűek, a jelzések egyértelműek, a forgalom pedig nem túl sűrű. A városközpontokban nem tanácsos autóval közlekedni, használjuk inkább a tömegközlekedést.
Az autópályák neve Ausztrában Autobahn , a térképen a belföldi haszálatra szánt A betű+szám, valamint az Európában használatos E betű+szám jelöli őket.
A hegyek között kisebb, lasabb utakat is választhatunk, melyek hágókon kanyarogva, szép kilátást kínálva kelnek át a magaslaton. A hólánc használata néhol ajánlott, másutt kifejezetten kötelező.

 

Az autópálya-matricák árai:
Személygépjármű:
éves matrica: 76,20 euró,
kéthónapos matrica: 22,90 euró,
10 napos matrica: 7,90 euró.

Motorkerékpár:
éves matrica: 30,40 euró,
kéthónapos matrica: 11,50 euró,
10 napos matrica: 4,50 euró.

Az éves matrica továbbra is 14 hónapig érvényes:

Amennyiben valakit érvényes matrica nélkül állítanak meg a rendőrök egy osztrák autópályán, 120 eurós azonnali pótdíjat kell fizetnie. Ha a helyszínen nem tudja kifizetni a pótdíjat, akkor 300-tól 3000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

 

Autóstop

Autóstoppal biztonságosabban utazhatunk, ha az interneten „ Telekocsi” szolgáltatások valamelyikét vesszük igénybe. Ausztriában is működik hasonló szolgáltatás, a Mitfahrzentrale
(www.mitfahrzentrale.at ). Honlapján ajánlhatunk és igénybe is vehetünk telekocsi szolgáltatásokat.

 

Autóbusz

Ausztriában a busz közlekedés elsősorban a vasúthálózatot hivatott kiegészíteni. Ezért távolsági járatok tulajdonképpen nincsenek, a helyközi járatok menetrendjét pedig a vasútéhoz igazítják. A szállítást az ÖBB Postbus illetve további regionális vagy magánvállalatok végzik. A tarifarendszer, a szolgáltatás színvonala tartományonként eltérő lehet, de általában valamivel olcsóbbak a buszok a vonatoknál, illetve a VORTEILScardot ezeken is elfogadják, kivéve a 26 éven aluliaknál, akik alapból jogosultak féláron utazni

 

Helyi közlekedés

A városokban a buszok hatékony tömegközlekedési hálózatot alkotnak. Több osztrák városban kényelmes villamosok is közlekednek. A fővárosban több metróvonal van, melyeken gyorsan eljuthatunk Bécs egyik részéből a másikba. A legtöbbváros tömegközlekedési rendszere integrált, ami azt jelenti,hogy ugyanazzal a jeggyel felváltva utazhatunk busszal és villalmossal is. Igen jó vételnek számítanak az 1 napig vagy 24óráig érvényes napi jegyek, melynek ára 2 euró (Bregenz) és 4,40 euró (Bécs) között változik Heti vagy háromnapos jegyek és gyűjtőjegyek is kaphatóak.
A bérletek és gyűjtőjegyek az automatáknál és helyenként a turistairodákban is megvásárolhatlók. Az első út alkalmával érvényesíteni kell őket a buszon vagy a villamoson. Egyes városokban a járművezető is árulja a jegyeket. Linzben a járművezetőnél semmilyen jegy nem vásárolható. Az egy útra szóló jegyek a várostól függően fél órára, egy órára, vagy egy útra érvényesek. A nyugdíjasok, az iskolába járó diákok és a családként utazók egyes városokban kedvezményes jegyeket válthatnak.A buszon a leszállási szándékot előre jelezni kell.
A bliccelők 29-43 euró helyszíni bírságra számíthatnak.
A tömegközlekedési járművek 5-től vagy 6-tól 24-ig közlekednek. Esetenként alaposan megritkulnak a járatok.

 

Kerékpár

Ausztrában a kerékpár hasznos közlekedési eszköz, de ez az ország nem számít könnyű kerékpáros terepnek. A könyvesboltokban itthon és Ausztriában is vásárolhatunk speciális kerékpáros térképeket. Kerékpárunkat a MÁV is elszállítja, külön kerékpártárolós vagonokban. Figyeljünk, mert a vasúttársaság semmilyen felelősséget nem vállal kerékpárunkért, tehát magunknak kell ügyelnünk rá.
Az autópályákon nem kerékpározhatunk. Használjuk az egyre bővülő kerékpárút hálózatot. Ha az útviszonyok miatt vonatra kell szállnunk ügyeljünk, hogy az IC és EC vonatokon általában nincs kerékpár szállítás, így kerépárunkat poggyászként kell föladnunk. De ha kerékpárunkat félig szétszereljük és betesszük egy nagy zsákba, akkor kézipoggyászként magunkkal vihetjük.

 

Közlekedési hírek az Ö3 rádióadón
Közlekedési információkat félóránként hallhatunk az Ö3 rádió állomáson
. Azonnali veszélyforrások esetén – például az autópályán forgalommal szemben közlekedő autó esetén – rögtön megszakítják a rádióadást, és bemondják a veszélyforrás okát valamennyi ORF rádióadón.
Napi 24 órás ügyeletben fogadják közlekedésre vonatkozó bejelentéseinket a 0800 600 601-es, egész Ausztriából ingyenesen hívható telefonszámon. A díjköteles 0900 600 600-as telefonszámon meghallgathatóak a legfrissebb közlekedési információk. Az újdonságok közé tartozik a mobillal lekérdezhető közlekedési információ: elegendő egy smst küldeni egy kérdőjellel és egy tartomány vagy utca nevével a 0900 600 601-es számra, a válasz azonnal érkezik. További információk erről megtalálhatóak az interneten, a Hitradio Ö3 honlapján. (www.oe3.orf.at)

 

METRO

Bécsben kitünő a földalatti közlekedés. A járatok sürűn követik egymást. A megállókban nagy térképek láthatóak a metróvonalakkal. Ezek értelemszerű használata nagyon megkönnyíti a hálózat használatát. A metró kocsik elején mindig a végállomást figyeljük. Így könnyen eljuthatunk a tervezett célunkhoz. A metró állomásokon az autómatákban mindig kapható menetjegy, amelyet az utazás megkezdése előtt érvényesíteni kell. A jegyellenőrzés igen gyakori és a bliccelőket nagyon megbirságolják.

Az alábbi linken találhatja a bécsi metróvonalakat:

http://www.werbeka.com/wien/wien2/ubahnd.htm

 

 

 

Parkolás a városban

A legtöbb városban van Kurzparkzone (rövidtávú parkolási zóna).Itt meghatározott időszakokban a helytől függően legfeljebb 1,5 vagy 3 órán át parkolhatunk az út szélén .Ezeket az aszfalton kék csíkkal jelzik.( kék zóna) A parkolójegyet ( Parkschein) a trafikokban vagy a járdán felállított automatáknál kell megvásároni és ki kell tenni a szélvédő mögé. Vannak ingyenes zöld zónák is. A szélvédő mögé kitett időjelző tárcsán kell beállítani, hogy mikor foglaltuk el a helyet. Ilyen tárcsát a trafikokban vagy a rendőrségen lehet kapni.A fizetős időszakokon kívül a kék zónákban nem korlátozzák a parkolás hosszát.
Vannak utcák ahol tilos megállni vagy ahol csak tíz percre állhatunk meg. Parkverbot –pakolási tilalom, Haltverbot-megállási tilalom. A megállni vagy a várakozni tilos tábla alatt jelezheti kiegészítő tábla a pontos jelentést. Például, hogy a megállni tilos tábla alatt fehér kisegészítő tábla jelezheti, hogy az illető terület egyben Kurzparkzone is, melyben 1,5 vagy éppen 3 órán át parkolhatunk. A motrorkerékpárok nem parkolhatnak a járdán.
A padrkolási szabályok megszegése 21,90 euró bírságot von magaután, ha két héten belül kifizetjük. Az ország elhagyásával sem ússzuk meg.a dolgot. Ausztriának kölcsönös megállapodása van –Magyarországgal is- az efféle tartozások beszedésére.

Fontos  NÉMET kifejezések

Anlieger frei                           parkolás csak itteni lakóknak

Ausweichstrecke                     kitérőszakasz

Einbahnstrasse                       egyírányú utca

Einordnen                              besorolni

Gesperrt                                 elzárva

Licht an                                  lámpát bekapcsolni

Umleitung                              átirányítás

Vorfahrt gewähren                 elsőbbséget biztosítani

 

Repülőgép

Az EU-n belül akár autóval, vonattal, repülőgéppel utazunk, már nem szükséges útlevél. Természetesen szükséges magunkkal vinnünk személyi igazolványunkat. A légitársaságoknál a főszezon áprilistól októberig tart. A jegyárak ekkor magasabbak lehetnek. Akkor is magasabb lehet az ár, ha a szombat éjszakát nem töltjük a cél országban, vagy ha az oda –és vissza út között egy hónap telik el. Ausztria fő légi közlekedési csomópontja a bécsi repülőtér. ( Flughafen Wien Schwehat) Ezen a repülőtéren évente több mint 10 millió utas fordul meg. Itt minden szolgáltatás megtalálható a turista információtól az autókölcsönzőig. Ausztriában, a nagyvárosokban is működnek nemzetközi repülőterek. (Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz, Salzburg) Az interkontinentális járatok általában Bécsből indulnak. Az Austrian Airlines (www.aua.com ) osztrák légitársaság Bécs és Budapest között több járatot működtet. A Tyrolenan Airways (www.tyrolean.at ) az Austrian Airlines leányvállalata, amely főleg belföldi,de külföldi járatokat is működtet. Naponta több járata is indul Bécsből Grazba, Klagenfurtba, Innsbruckba és Salzburgba. Linzbe is indul egy-két járat. Az Austrian Airlinesnél is megvásárolhatjuk Tyrolean jegyeinket is. Az árai igen borsosak. A menetidők alig haladják meg az 50-60 percet, de itt is érvényes, hogy jóval az utazás megkezdése előtt meg kell jelenni a repülőtéren. Még az is probléma lehet, hogy a repterek megközelítése is körülményes, mivel nem a városközpontban taláhatók. A légitársaságok hívhatóak helyi tarifával a 051789-es számon. A MALÉV-nak (www.malev.hu ) szintén több járata közlekedik naponta Budapest Bécs között. Ezekről a járatokrók kaphatunk információkat a 0640/212-121-es számon.

 

 

Taxi

A taxiban taxaméter működik. A viteldíj két részből áll, az un. kiállási ( vagy alap-) díjból és a kilométer díjból. A vasútállomások, nagyobb szállodák előtt általában mindig találunk taxit. A telefonon rendelt taxi kiállási díja általában 0,75-2,20 eutóval magasabb, mint a taxi állomáson várakozóé.

 

Vonat

Ausztria a turisták által kedvelt európai országok egyike. Az országot főként nyáron és télen látogatják. Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak be Ausztriába. A nem uniós állampolgároknak pedig vízummal kell rendelkezniük.

Ausztriát a legtöbb európai országból könnyen el lehet érni vonattal. Az ország legnagyobb vasúttársasága az Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). A leggyorsabbak az EuroCity vonatok, az InterCity-k pedig a nagyobb városokat kötik össze. Ha városlátogatási céllal érkezik az országba, érdemes vonattal utazni, mert ez a leggyorsabb utazási forma. A vonatok kényelmesek, tiszták és a jegyárak sem magasak. Az ÖBB különböző kedvezményeket kínál például kisebb csoportok, illetve 26 éven aluliak részére.


Mindenki (akár magyar lakcímmel is) vásárolhat felnőtt VORTEILScardot, amely 46 %-os kedvezményt (automatában vagy interneten [10] vásárolva 50% kedvezményt) biztosít a vonatokon illetve buszokon, illetve magába foglal egy RailPlus kártyát, amellyel bármely nemzetközi vonalon 25 % kedvezménnyel lehet utazni (az osztrák szakaszon 46 %-kal). A kártya ára 99 € (amely komoly összegnek tűnhet, de a magas jegyárakat figyelembe véve hamar megtérül). Az idősek (nők 60 év, férfiak 65 év felett) 26,9 €-ért, a fiatalok (26 év alatt) 19,9 €-ért hozzájuthatnak

 • · A legtöbb kedvezményt a 26 éven aluliaknak az ÖBB-Sommerticket nyújtja. Ezzel a jeggyel korlátlanul lehet utazni júliusban és augusztusban (kivéve hétköznap 0:00-8.00 óra) az ÖBB vasúthálózatán. A jegy ára 20 éves kor alatt 19,9 EURO, 20-26 év között 39,9 EURO.

  A jegyautomatából vásárolt jegyek bármelyik vonatra érvényesek, nincsenek indulási időhöz kötve. A menetrendről az állomásokon, illetve az ÖBB honlapján kaphatunk információt.

Az alábbi kedvezményes utazási kártyák válthatók a vonaton utazóknak

 

EURO DOMINO 26 év alatt, 26 év felett és 12 év alatt 
(EURO DOMINO 26+, -26, -12)
Az EURO DOMINO jegy olyan bérlet jellegű ajánlat, mellyel Európa kiválasztott országaiban tetszése szerinti útvonalakon utazhat.
3-8 napos változatai léteznek. 1 hónapig érvényes és ezen belül az Ön által kiválasztott bármely 3, 4, 5, 6, 7 vagy akár 8 (nem feltétlenül egymás után következő) napon beutazhatja akár az egész országot.

Forintért megvásárolható itthon bármely nemzetközi jegypánztárban vagy utazási irodában, mind 1. mind 2. kocsiosztályra.
A célországba történő oda- és visszautazáshoz 50%-os kedvezményes jegy vehető igénybe.
Az EURO DOMINO menetjegy tulajdonosainak egyes hajózási társaságok 30-50%-os kedvezményt biztosítanak. Gyermekek- az ED-12 kedvezménnyel - a felnőtt hálózati jegy árának a felét fizetik

 


INTERRAIL 26 év alattiaknak és felettieknek

Az INTER RAIL kedvezményt életkortól függetlenül ajánljuk azoknak, akik 1 hónapon belül gyakran, nagy távolságra utaznak, vagy barangolni kívánnak egyes országokban, régiókban.
Európa 8 országcsoportra (zónára) van felosztva, melyek mindegyikére külön-külön váltható INTER RAIL igazlvány. Minél több zónára vált jegyet, annál kedvezőbb az ajánlat. Az INTER RAIL bérlettel az érvénytartamon és érvényességi területen belül korlátlan számban utazhat vasúton 2. kocsiosztályon. A zónához történő oda- és visszautazásra, a zónák közti átutazásra, valamint a magyarországi szakaszokra 50% kedvezményt biztosít a nemzetközi menetdíjból.
4-12 év közti gyermekek a felnőtt (26+) ár feléért vásárolhatnak INTER RAIL igazolványt..

 

CITYSTAR kedvezmény
Ha németországot gyermekével, unokájával vagy egész családjával kívánja felkeresni, akkor Önnek ajánljuk a Családi City-Star kedvezményünket.
A Családi City-Star jegy ára távolságtól függetlenül rögzített. Ezért az árért a család egy vagy kettő felnőtt tagja és gyermekeik együtt utazhatnak oda-vissza.
Nagyobb családoknak különösen megéri a Családi City-Star kedvezmény, hiszen ezzel a gyermekek és unokák 18 éves korukig ingyen utazhatnak szüleikkel, nagyszüleikkel.
A családdal együtt utazó kutyák is díjmentesen szállíthatók.
A Családi City-Star jegyek 1 hónapig érvényesek, velük az utazás az érvénytartamon belül bárhol megszakítható.
A Németországba Családi City-Star jeggyel utazók a jegy érvénytartamán belül bármikor od- és visszautazhatnak. A jegy 2. kocsiosztályra menettérti (oda-vissza) útra váltható.


EuroCity (EC), InterCity (IC), InterCity Express (ICE) vonatokra is érvényes, a pótdíj megfizetése alól mentesít.

A menetjegyek 2 hónapig, a hét minden napján érvényesek, azonban az odautazást az első érvényességi naptól számított 7 napon belül meg kell kezdeni.
A visszautazásnál az odautazás és a visszautazás közé legaláb egy szombatnak vagy vasárnapnak kell esnie. Amennyiben az első érvényességi nap szombatra vagy vasárnapra esik, a visszautazást már aznap meg lehet kezdeni.

 

RAILPLUS
Váltsa meg a Railplus igazolójegyet, mellyel gyakorlatilag egész Európában 25% díjkedvezményt kaphat, bárhova utazik.
A Railplus igazolójegy 26 éven aluliaknak és 60 éven felülieknek 15 EURO-nak megfelelő forintért vásárolható meg. 1 EURO =266.24 Ft (2003. júliusi árfolyam alapján)
A 26-60 éves korosztály részére a Railplus igazolójegy 25 EURO-ért váltható
A Railplus igazolójegy alapján korlátlan számú kedvezményes árú menetjegy váltható mind 1., mind 2. kocsiosztályra.
Kiváltásához szükséges a személyi igazolvány, vagy az útlevél. A vasúttársaságokon kívül számos hajózási és közúti közlekedési társaság is biztosít Railplus kedvezményt.

www.mav-start.hu honlapon kaphat további információkat a további aktuális kedvezményekről is.

 


Vonat típusok

FORRÁS:http://hu.wikipedia.org/wiki

 • ÖBB-EC – Minőségi EuroCity vonat nemzetközi vagy belföldi forgalomban, általában felújított, új festésű (szürke) ÖBB-kocsikkal. Ebbe a kategóriába tartozik a Budapest-Bécs között közlekedő Lehár-EC, valamint a Budapest-Dortmund és a Budapest-München viszonylatú EC-vonat.
 • ECEuroCity vonat nemzetközi forgalomban, ÖBB, MÁV, FS, ČD, vagy DB -kocsikkal
 • ICE – A DB nagysebességű vonata (ICE), mely több viszonylatban is közlekedik az ÖBB vonalain, illetve a DB-től megvásárolt, most 4011-es sorozatú motorvonatokból kiállított vonatok.
 • EN – Nemzetközi minőségi éjszakai vonat Európa nagyvárosaiba ÖBB, MÁV, DB, SNCF vagy FS kocsikkal.
 • ÖBB-IC – Minőségi InterCity vonat, belföldi forgalomban, általában felújított, új festésű (szürke) ÖBB-kocsikkal.
 • ICInterCity vonat, belföldi forgalomban. Általában csak a nagyobb városokban és a fontos turisztikai központokban állnak meg.
 • D – A D-Zug (gyorsvonat) szerepét már régen átvették az IC vonatok, ma leginkább csak nemzetközi forgalomban közlekednek ilyen vonatok.
 • ER – EuRegio, a szomszédos új uniós tagországokba közlekedő nemzetközi személyvonat. Ilyen vonatok közlekednek Bécsből Tatabányára, Szombathelyre, Pozsonyba, České Budějovicebe Břeclavba és Znojmoba, valamint Grazból Szombathelyre.
 • REX – RegionalExpress (sebesvonat), a korábbi Eilzug és Sprinter kategória összevonásával jött létre 2006 decemberében. Általában csak nagyobb településeken áll meg.
 • R – Regionalzug (személyvonat), minden állomáson és megállóhelyen megáll.

Ausztria azon ritka országok közé tartozik, ahol egyetlen vonatra sem kell pótdíjat fizetni. Az EC/IC vonatokon helyjegy váltható.

Évtizedek óta vasúti különlegesség a BécsInnsbruck közlekedő Korridorzug-nak nevezett EC/IC-vonat, amely Salzburg és Kufstein között megállás nélkül halad át Németország területén. A schengeni határok kialakulása előtt óriási jelentősége volt a vámvizsgálat nélküli útrövidítésnek, egy szomszédos országon keresztül. Ezenkívül járnak még korridorvonatok Innsbruckból az olaszországi Dél-Tirolon keresztül a Kelet-Tirolban található Lienzbe, illetve Bécsújhely és Bécs felől Sopron érintésével a burgenlandi Sopronkeresztúrra (Deutschkreuz).


 

Főbb vasútvonalak

FORRÁS: http://hu.wikipedia.org/wiki/Osztr%C3%A1k_Sz%C3%B6vets%C3%A9gi_Vasutak#Vonalak

Vonalak  


Normál nyomtávú vonalainak hossza 5441 km, a keskeny nyomtávú vasutak hossza 316 km. Hálózatának 57%-a villamosított, a Mariazellerbahn kivételével 15 kV, 16,7 Hz váltóárammal.

Főbb vonalak: