AustroHelp

JOGI ÜGYEK

 

Ausztriában pontosan azokat a polgári és egyéb jogokat élvezhetjük, amelyeket egy fejlett nyugati társadalomtól elvárunk. Letartóztatás esetén a rendőrségnek olyan nyelven kell közölnie velünk a jogainkat, amelyet megértünk. Ausztriában a törvénysértéseket bünügyi és közigazgatási kategóriába sorolják. Aki enyhébb büncselekmény elkövetésével vádolnak, azt legfeljebb 48 órán át tarthatják fogva tárgyalás nélkül. Akit kevésbé súlyos, a közigazgatási kategóriába tartozó törvénysértésért pl. részegen elkövetett randalírozásért vagy csendháborításért tgartóztatnak le, azt 24 órán belül kiengedik.

Az ittas autóvezetés közigazgatási ügy, még akkor is ha karambolozunk. Azonban ha valaki megsérül, akkor a cselekmény átkerül a bűnügyi kategóriába.

A kábitószer birtoklás általában bűncselekmény, de ha pl. csak csekély – személyes használatra elegendő mennyiségű hasist találnak nálunk (hogy ez mennyi lehet, arról nincs konkrét jogszabály), akkor előfordulhat, hogy megússzuk egy figyelmeztetéssel, és nem emelnek vádat ellenünk. Nagy mennyiségű (300 gr) hasis birtoklása vagy a kábítószer árusítás (főleg gyerekeknek) akár öt év börtönnel is büntethető. A prostítució engedélyezett, de ennek feltétele, hogy a prostituáltaknak ki kell váltaniuk „a működési engedélyt”.

Akit letartóztatnak, annak jogában áll felhívni „egy bizalmát élvező személyt” Ausztrián belül, valamint a jogi képviselőjét. Akinek nincs pénze ügyvédre, az a bírótól irásban igényelhet hivatalból kirendelt védőt.

Egyes városokban ingyenes jogsegélyszolgálat is működik, ilyen pl. a bécsi kerületi bíróságok fogadó órája (Bezirksgerichte). Ha külföldiként jogi ügybe bonyolódunk, akkor a legokosabb ha felhívjuk a magyar követséget.

Magyar Köztársaság bécsi Nagykövetségének elérhetőségei:

01, Bankgasse 4-6, 1010 Wien

Tel. 537 80300

Fax: 535 99 400

E-mail: huembvie@eunet.at

 

 

 
UJVÁROSI Veronika, Dr.
DDr. Gebhard Klötzl ügyvédi iroda
Leegasse 7/7.
1140 Wien
Tel.: 897 01 94 33
Mobil: 0650/47 34 917
E-mail: vu-kloetzl@aon.at
Internet: www.kloetzl.net