INGATLAN Vásárlás

FORRÁS: http://www.webtudakozo.hu/ausztriai-ingatlanok/

Magyar állampolgárként mi a módja az ausztriai ingatlanok megvételére?


Mint EU-polgár az ausztriai ingatlanok vásárlása gyors és egyszerű. Nincs szükség semmiféle külön engedélyre vagy bejelentésre magyar hatóságok felé, ha ausztriai ingatlant akarunk vásárolni. Gyakorlatilag az eladó ausztriai ingatlanok bármelyike megvásárolható, kivéve a mezőgazdasági területek, amit egy külön erre a célra létrehozott tanácsnak kell engedélyeznie. Kérdésként az is felmerülhet, hogy milyen módon akarom használni az ausztriai ingatlanomat.

Lehetőség van második lakásként (Zweitwohnsitz), vagy pedig állandó lakásként megvásárolni az eladó ausztriai ingatlanok valamelyikét. Egyes ausztriai önkormányzatok kijelölnek olyan területeket, amelyek csak lakóövezetként működnek, azaz ott nyaralónak vagy második lakásnak nem vásárolhatóak meg az ausztriai ingatlanok. Itt kizárólag azok vehetik meg az eladó ausztriai ingatlanok valamelyikét, akik állandó lakosként, mint fő lakhelyet bejelentik. Ilyenkor azonban kijelölnek külön olyan övezeteket, ahol bárki megvásárolhatja a kiválasztott ausztriai ingatlanok valamelyikét nem állandóra bejelentett lakosként is.

Ezek a szabályok azonban helységenként változnak, és pontosan ebben segít eligazodni a Remax mint ingatlan-tanácsadó és -közvetítő azoknak, akik az ausztriai ingatlanok közül szeretnének választani. Így például a Murau belterületén található ausztriai ingatlanok közül bárki, bármilyen céllal vásárolhat ingatlant, a sípályák közelében viszont csak a kijelölt övezetben lehet választani az ausztriai ingatlanok közt.

 
 
 
 
Ausztriai ingatlanok: hogyan zajlik le egy ingatlanvásárlás?


Az első és legfontosabb lépés, hogy a vevő eldöntse, pontosan milyet szeretne az ausztriai ingatlanok közül. Egy öröklakást, ami kevés gondozást igényel, egy családi házat, amivel többet kell foglalkozni, azonban sokkal nagyobb, és saját kertje is van, vagy egy építési telket, hogy megépítse álmai házát, ahol akár 70 százalékos energiatakarékosságot is el lehet érni.

És hogy mindezt egy városban, faluban, vagy kint a természetben szeretné. Az ausztriai ingatlanok kiválasztásánál lényeges szempont lehet az is, hogy sípálya közelében van-e, mert főleg síelésre akarja használni, vagy inkább belterületen, hogy egész évben kényelmesen lehessen használni. Az szintén fontos, hogy a vevő csak saját célra akarja-e használni, vagy akár időnként ki is akarja adni.

Ha megvan az elképzelés, akkor irodánkban kiválasztjuk a legmegfelelőbb ausztriai ingatlanok típusait, és ezekről részletesen beszámolunk. Irodánkban számos fényképet tudunk mutatni az eladó ausztriai ingatlanok kinézetéről, valamit hozzáférhetőek az alaprajzok, tervek, tulajdoni lapok az ingatlanokról. Az ausztriai ingatlanok nyilvántartása már jelentős mértékben digitalizált, és akár egy tulajdoni lap azonnal lekérhető elektronikusan.

 
 
 
 

Ezt követően a kiválasztott ausztriai ingatlanok közösen megtekintésre kerülnek. Egy nap 2-4 ingatlant lehet kényelmesen megtekinteni úgy, hogy nyugodtan lehessen rajtuk gondolkozni. Ezért az ausztriai ingatlanok meglátogatására 3-4 napot rászánni érdemes. Cégünk szívesen segít a kényelmes szállás megtalálásában, lefoglalásában is.

Ha a vevő kiválasztotta az ausztriai ingatlanok közül a megvásárolni kívánt ingatlant, akkor egy írásos ajánlatot tehet az ingatlanra. Természetesen a meghirdetett ingatlanárak mindig tárgyalási alapot jelentenek, de az eladó ausztriai ingatlanok esetén egy komoly ajánlattal akár jelentős engedmények is elérhetők.

Az írásos ajánlat jelenti a vevő komoly szándékát, ami egyben vásárlási kötelezettséget is jelent az ajánlat időtartamára. És ha az ingatlan eladója az ajánlatot elfogadja és ellenjegyi, akkor már elvben létrejött az adásvétel. Eladó ausztriai ingatlanok esetén nagyon fontos, hogy ha például a férj és a feleség közösen szeretné megvenni az adott ingatlant, akkor mindkettőjüknek egy időben alá kell írni az ajánlatot. Ennek alapján elkészíti a jogász a végeleges ingatlan adásvételi szerződést.

 
 
 
 

A szerződés aláírása után pedig a vevő nem közvetlenül az eladónak fizet, hanem egy osztrák letéti bankba egy letéti számlára. Ekkor kerül ellenőrzésre az ausztriai ingatlanok közül kiválasztott ingatlan minden esetleges tartozása, közüzemi hátraléka, vagy bármilyen terhe, ami nem volt feltüntetve a tulajdoni lapon.

Így az eladó csak akkor kapja meg a vételárat, ha teljesen tiszta az ingatlan. Irodánk az eladó ausztriai ingatlanok teljes ügyintézését lebonyolítja, így Ön mint vevő, biztonságban érezheti magát. Nem fogja kellemetlen meglepetés érni, és minimális utazással, illetve időráfordítással választhatja ki az ausztriai ingatlanok közül a számára legmegfelelőbbet.

 
 
 
 

Ha az eladó ausztriai ingatlanok közül kiválasztott ingatlan tehermentes, és a vevőnek rendelkezésére áll a vételár, tapasztalatunk szerint 2 hét alatt lezajlik a teljes folyamat. Az ausztriai ingatlanok földhivatali bejegyzése persze elhúzódhat pár hónapot, de az már nem jelent késedelmet a használatban. Az átfutási idő megnőhet, ha az ingatlan jelzáloggal terhelt, vagy a vevőnek hitelre van szüksége. Mindkét esetben irodánk segít a gyors lebonyolításban pénzügyi tanácsadók segítségével.

Az ausztriai ingatlanok megvásárlása professzionális ingatlanközvetítő közreműködésével kockázatmentes és gyors!

 
 
 
 
Ausztriai ingatlanok: mennyire bonyolult és kockázatos a vásárlás egy magyar vevőnek?


Amikor magyarok szeretnének az eladó ausztriai ingatlanok közül vásárolni, mindkét félnek különösen fontos a bizalom és a jogi biztonság. Irodánk ebben olyan bejáratott módszert alkalmaz, amely mindkét fél számára teljesen biztonságos és gyors. A biztonság alatt nem az értendő, hogy jogilag teljesen körbe van bástyázva az ingatlanszerződés, és ha gond van, akkor lehet pereskedni. Ausztriai ingatlanok esetén annak nincs értelme, ráadásul szinte lehetetlen határokon át jogi vitát folytatni.
A biztonság alatt azt értjük, hogy csak akkor jut az eladó a pénzéhez, ha az ausztriai ingatlant garantáltan tehermentesen átadta, a vevő pedig biztos lehet benne, hogy tehermentesen kapja meg az ingatlant. Ezért ausztriai ingatlanok esetében egyedülállóan biztonságos a Remax-Sun ügyintézése.

 
 
 
 
Milyen költségei vannak az ausztriai ingatlanok megvásárlásának?


Ausztriai ingatlanok esetében, amikor az eladóval megegyezünk az árról, további költségekkel kell számolni, amelyek a vevőt terhelik. Az ausztriai ingatlanok megszerzésének mellékköltségei, amelyek az osztrák törvények szerint a vevőt terhelik, a következők:
- 3,5 százalék ingatlanszerzési adó
- 1 százalék földhivatali bejegyzési illeték
- Szerződés ügyvédi díja,
- 3 százalék közvetítői jutalék, amit 20 százalék forgalmi adó terhel

Tehát ausztriai ingatlanok megvétele esetén összességében 10 százalék ingatlanszerzési mellékköltséggel kell számolni, ami a vételárral együtt fizetendő! Amíg ezen mellékköltségek nem kerülnek megfizetésre, a fölhivatal nem jegyzi be a tulajdont!
Ezért ausztriai ingatlanok vétele esetén ezen 10 százalék ingatlanszerzési melléköltséggel növelt összeget kell utalnia a vevőnek a letéti számlára. Innen fizeti ki a közjegyző, ügyvéd az esetleges tartozásokkal csökkentett vételárat az eladónak, az adókat, illetéket és minden más költséget. Ez mind az eladónak mind pedig a vevőnek teljes biztonságot jelent.

 
 
 
 
Ausztriai ingatlanok: hol érdemes ingatlan vásárolni?


A legtöbben a síeléssel kötik össze Ausztriát. Ezért ha ausztriai ingatlanok kiválasztásában gondolkodnak, azt álmodják meg, hogy az ingatlan közvetlen a sípálya mellett legyen, hogy sícipőben ki lehessen lépni a házból egyből a sílécre. Érdemes viszont figyelembe venni, hogy Ausztria a többi évszakban is csodálatos, és sok már sportra is lehetőséget ad. Így ha a síelés miatt nagyon eldugott, nehezen megközelíthető ingatlant keresünk, akkor az egész évben sok pluszidőt fog jelenteni a közlekedésben.
Ezenkívül a közvetlen a pályán lévő eladó ausztriai ingatlanok száma elenyésző, áruk viszont a többszöröse, mint az azonos minőségű, a pályától távolabb levő ausztriai ingatlanok é. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha ingatlant vásárolunk, akkor már a második évben megunhatjuk azt az egy pályát, ami a házunk mellett fekszik. Így például egy Murau-ban levő lakás vagy ház olcsóbb, mint a pályák közvetlen közelében, és kocsival maximum 15-20 perc alatt 8 pályarendszert is el tudunk érni. És leugrani a boltba friss zsömléért is egyszerűbb.
Ha saját ingatlant vásárolunk Ausztriában, akkor mások a szempontok, mint amikor egy hétre választunk egy szállást, és csak egy helyen és csak síelni akarunk!

Ingatlant venne Ausztriában? - Itt vannak az árak

FORRÁS: http://www.napi.hu/ingatlan

 

2011. április 10., vasárnap 8:32   Szilágyi Eta

Az elmúlt néhány évben megnőtt az osztrák ingatlanok iránti hazai érdeklődés. A síterepek környékén inkább magánhasználatra, Bécsben befektetési céllal érdemes vásárolni.

 

A kis távolsággal, a jó megközelíthetőséggel, a biztonságos és kiszámítható környezettel, a magas színvonalú infrastruktúrával és az elérhető árakkal magyarázzák ingatlanközvetítők az osztrák ingatlanok iránti hazai érdeklődés növekedését. A külföldi piacokon több mint másfél évtizedes tapasztalattal rendelkező Sentosa Kft. is az ügyfelek egyre erősödő érdeklődése nyomán kezdett foglalkozni idén az ausztriai, főleg burgenlandi, bécsi és alsó-ausztriai piaccal.

Népszerűbbek a kisebb települések

A cég ügyvezetője, Vasenszky­né Ragó Lujza úgy látja, elsősorban azon kisvárosokban, falvakban kínált kedvező árú apartmanok iránt nő a honi érdeklődők száma, ahonnan könnyen megközelíthetők az alsó-ausztriai síterepek (Semmering, Schneeberg stb.), a Fertő tó vagy a nagyobb városok (Bécs, Bécsújhely).

A széles kínálatban szemezgetve megemlíti a Puchberg környéki, a Schneebergre panorámás 770 négyzetméteres építési telket 59 ezer euróért, egy 124 négyzetméteres güssingi házat 970 négyzetméteres telekkel pedig 70 ezer eruóért, Wiener Neudorf központjában egy 58 négyzetméteres apartmant 110 ezer, Bad Vöslauban egy 60 négyzetméteres, bővíthető házat 185 ezer euróért kínálnak.

Drága Bécs

Az Immoduo Kft. és a Péteri Ügyvédi Iroda által közösen üzemeltetett immoduo.hu honlapon elsősorban bécsi és a Bécs környéki használt lakások, bérlemények találhatók nagy számban, de vannak új építésű társasházi lakások, üdülőhelyi apartmanok is, melyek főleg a hazai befektetők számára kínálnak kedvező lehetőséget. Dobos Zsolt ügyvezető igazgató elmondta, a bécsi árak elég magasak: míg két évvel ezelőtt akár 40 ezer euró körül elérhető volt egy használt garzon, ma ugyanezért már 60 ezer eurót vagy többet is elkérnek. Hitellel már 30 százalék önerővel (új lakásnál 70 százalék önerő szükséges) is lehet használt lakást szerezni. A kamatszámítás mindig egyedi és nincs konkrétan meghatározható százalék, a futamidő akár húsz év is lehet.

A fizetés menete
A vételárat a vevő a közjegyző vagyonkezelői számlájára köteles letétbe helyezni: onnan az eladó az adásvételi szerződésben meghatározott időpontban kapja meg.

Az ingatlanátruházási adót, nyilvántartásba vételi illetéket és a közjegyzői díjat szintén a közjegyzőnél kell befizetni.

Az adásvételi szerződést az osztrák közjegyző készíti el, a közvetítő társaság biztosítja a fordítást, illetve a szerződés aláírása után, a közjegyzővel együttműködve, az adó és az illetékek befizetését a megfelelő hatóságoknál, a lakcím s a tulajdonosváltozás bejelentését a közszolgáltatóknál.

Az új tulajdonos bejegyzése a telekkönyvbe a szerződéskötéstől számított 2-4 hétig tart.

Bécs III. kerületében kétszobás lakást árulnak 107 ezer euróért, egy 40 négyzetmétereset a XX. kerületben 70 ezer euróért, a XXII. kerületben pedig egy háromszintes családi ház ára 319 ezer euró − sorolja az ügyvezető. Az új építésű lakások árai Bécs kivételével nem sokat változtak az elmúlt években, és átlagosan nem nőtt a vásárlások száma, ami az ügyvezető szerint elsősorban a bankok hitelezési szigorításainak a következménye.

Négyzetméterárak 1300-9500 euró között

Síterepen már akár 55 euróért is megszerezhető új építésű apartman, de Bécsben és környékén már csak körülbelül 280 ezer eurótól kínálnak új lakásokat, családi házakat. Most a legolcsóbb új lakásokat négyzetméterenként nagyjából 1300 eurótól lehet megvásárolni Bécs X. kerületében, a legdrágább négyzetméteréért − amely az I. kerületben található − 9500 eurót kell letenni.

Az ügyvezető azt is elmondta: Ausztriában a síterepeken, üdülőhelyeken elsősorban magáncélra ajánlott apartmant vásárolni, mert nincs biztos garancia a bérbeadásra és az elvárt mértékű értéknövekedésre.

Befektetési céllal, kiadásra Bécs a biztos terep: ott a kereslet messze felülmúlja a kínálatot mind az eladó, mind a kiadó ingatlanok szegmensében, így rövid idő alatt lehet akár öt évre is bérlőt találni. A lakásbérleti díjak nagy szóródást mutatnak: amíg például Bécs XIX. kerületében egy szép 3 szobás lakásért havi 995 eurót kérnek a rezsin kívül, egy III. kerületi igényes 3 szobásért már 1650 eurót (plusz rezsi) kell a bérlőnek letenni.

Apartmanok 60 ezer, házak 200 ezer eurótól

A csehországi székhelyű Rellox főleg alpesi síközpontokban kínál ingatlanokat. A bő palettáról befektetésként Bán Zoltán magyarországi értékesítési menedzser a legfelkapottabb térségéket, egyebek mellett Schladming, Kaprun, Zillertal, Bad Gastein vagy Obertauern régiót emeli ki. Az adottságaik miatt − tavak, kerékpáros turizmus, termálfürdők, minőségi golfpályák − egész évben használható és könnyen bérbe adható ingatlanok ára ezeken a frekventált területeken is nagyban függ a helytől s az épület minőségétől. Kaprunban és Bad Gasteinben például a 30−35 négyzetméteres, használt apartmanok ára 60 ezer euróról indul, míg Schladmingban az 50 négyzetmétereseké 150 ezer eurónál kezdődik. Emellett önálló házak is vannak eladósorban: áruk szintén széles skálán mozog. A kisebb házak ára 300 ezer euróról indul, míg a távolabb fekvők 200 ezerért megvásárolhatók. A luxuskategóriájú apartmanok ára 300 és 400 ezer euró között szóródik, a házaké pedig 500 ezer euró fölé emelkedik.

http://www.ausztriai-ingatlanok.hu
Miért Ausztria? Miért Murau?

10 különleges ok, amiért Ausztria, a Múr völgye és Murau:
  • 8 sípálya rendszer található a közelben, ami állandó változatosságot biztosít
  • Egész évben sok lehetőség van az aktív és egészséges pihenésre: Síelés, golf, rafting, kerékpártúra, gyalogtúra, pisztránghorgászat, ejtőernyőzés, fedett és nyitott strandok.
  • Természetes gyógyszer a parlagfű allergiára. A magyar lakosság több mint 40%-a szenved a parlagfű allergiától. Ez Ausztriában szinte ismeretlen, a Múr völgyében pedig egy nap alatt eltűnik minden tünet és szenvedés. Elég nyáron 1-2 hét a hegyek között, és jelentősen növelheti az életminőségét!
  • Magyarok által közkedvelt terület, mivel közel van Budapesthez, mégis távol minden nagyváros zajától. Öt óra alatt elérhető.
  • Nincs szmog, szmogriadó, nincs stressz, nincs dugó, nincs semmi olyan, ami a hétköznapjainkat megkeseríti. Ez valódi kikapcsolódást hoz!
  • Mit adhatunk többet a gyerekeinknek, mint az egészséget? Semmit sem ér a gondoskodás, hogyha gyermekeink közben benzingőzzel és rákkeltő anyagokkal fertőződnek, és felnőttként asztmától szenvednek! Ha a hegyek között töltik a nyarat és a tél egy részét, az egy méregtelenítő kúra számukra. A statisztikák szerint egy osztrák állampolgár várható élettartama 20 évvel magasabb, mint egy magyaré!!!
  • Szívesen fogadnak! Kevés olyan környező ország van, ahol szívesen látnak minket, magyarokat. Itt Murau környékén nagyon szívélyesen befogadnak minket, és olyan segítőkészek, amit eddig máshol nem tapasztaltunk. Itt még él az igazi sógorság emléke, és itt a magyar nem ellenség!
  • Ha saját házunk vagy lakásunk van itt Murau környékén, akkor egészen más értelmet nyer a síelés is. Nem kell mindig otthonról cipelni a léceket, a cipőket és minden sífelszerelést, hanem itt hagyhatjuk a saját „nyaralokban”, és nagy pakolás nélkül indulhatunk akár egy hosszú hétvégére síelni. És egy teljes szezonra szóló síbérlet egy öt fős családnak kevesebbe kerül, mint két külön heti síbérlet. Vagyis egy évben akár 3-4 hetet is síelhetünk két hét áráért. Így a szállást és a síbérletet is beleszámítva, és figyelembe véve, hogy évente minimum két hetet síelünk, akár 10-15 év alatt megtérül a befektetés.
  • Nem mindenki szereti a vizet és a tengert. Sokan nyáron is inkább kirándulnak a hegyekben, mint hogy a vízparton heverjenek. És erre nincs szebb hely a világon, mint az osztrák hegyek. Amerikából, Angliából, Hollandiából, Ciprusról jön a legtöbb külföldi ingatlan vásárló, mert tudják, hogy itt vannak a legszebb hegyek a világon. Nekünk pedig csak egy ugrás, mindjárt itt a szomszédban.
  • A lehető legjobb befektetés. Nem csak az életminőségbe és az egészségbe, hanem mint pénzügyi befektetés is kiváló és biztonságos. Jelenleg itt a hegyek között sok eladó ingatlan van. A fiatalok elvándorolnak, mert kevés a munkalehetőség, és nincs éjszakai élet. És szinte minden egyre inkább a túrizmusra épül. Ezért jelenleg rendkívül kedvező áron lehet fiatal vagy akár 300-400 éves gyönyörű házakat vásárolni. Akár saját magunk használjuk, akár időnként bérbe adjuk, vagy kölcsönadjuk a családnak, barátoknak, mindenképpen megtérül és megőrzi értékét. Mivel folyamatosan nő a túrizmus, azzal lehet számolni, hogy az ingatlanok értéke a világot átölelő recesszió ellenére lassan és folyamatosan emelkedni fog.
Mint magyar állampolgár hogyan vehetek ausztriai ingatlant?

Mint EU polgár a vásárlás gyors és egyszerű. Nincs szükség semmiféle külön engedélyre, vagy bejelentésre magyar hatóságok fel ha ausztriai ingatlant akarunk vásárolni.

Gyakorlatilag bármilyen ausztriai ingatlan megvásárolható, kivéve a mezőgazdasági területek, amit egy külön erre a célra létrehozott tanácsnak kell engedélyeznie. Kérdésként az is felmerülhet, hogy milyen módon akarom használni az ausztriai ingatlanomat.

Lehetőség van második lakásként (Zweitwohnsitz) vagy pedig állandó lakásként vásárolni. Egyes ausztriai önkormányzatok kijelölnek csak lakóövezetet, ahol nyaraló vagy második lakásként nem lehet vásárolni, csak azoknak, akik állandó lakosként, mint fő lakhelyet bejelentik. És ilyenkor kijelölnek külön olyan övezeteket, ahol viszont bárki vásárolhat nem állandóra bejelentett lakosként is.

Ezen szabályok helységenként változnak, és ebben segít eligazodni az Remax, mint ingatlan tanácsadó és közvetítő. Így például Murau belterületén bárki vásárolhat ingatlant bármilyen céllal, de a sípályák közelében csak a kijelölt övezetben!

Hogyan folyik le egy ingatlan vásárlás Ausztriában?

Az első fontos lépés, hogy a vevő eldöntse, mit is akar pontosan. Egy öröklakás, ami kevés gondozást igényel, egy családi házat, amivel többet kell foglalkozni, de sokkal több a hely, és lehet saját kertje. Vagy egy építési telket keres, hogy megépítse álmai házát, akár 70% energiatakarékosságot is elérve. Mindezt egy városban, faluban, vagy kint a természetben szeretné. Ausztriai ingatlanoknál fontos szempont lehet, hogy sípálya közelében, mert főleg síelésre akarja használni, vagy inkább belterületen, hogy egész évben kényelmesen lehessen használni. Az is fontos lehet, hogy csak saját célra akarja használni, vagy akár időnként ki is akarja adni.

Ha megvan az elképzelés, akkor irodánkban kiválasztjuk a legmegfelelőbb ausztriai ingatlanokat, és ezekről részletesen beszámolunk. Irodánkban sokkal több fényképet tudunk mutatni minden ingatlanról, valamit hozzáférhetőek alaprajzok, tervek, tulajdoni lapok az ingatlanokról. Az ausztriai ingatlanok nyilvántartása már jelentős mértékben digitalizált, és akár egy tulajdoni lap azonnal lekérhető elektronikusan.

Ezt követően a tetsző ingatlanokat közösen megtekintjük. Egy nap 2-4 ingatlant lehet kényelmesen megtekinteni úgy, hogy lehessen rajtuk nyugodtan gondolkozni. Ezért egy ilyen ausztriai ingatlanos látogatásra érdemes 3-4 napot rászánni. Szívesen segítünk a kényelmes szállás megtalálásában is.

Ha sikeresen kiválasztotta a vevő a megvásárolni kívánt ingatlant, akkor egy írásos ajánlatot tud tenni az ingatlanra. Természetesen a meghirdetett ingatlanárak mindig tárgyalási alapot jelentenek, de akár jelentős engedmények is elérhetők egy komoly ajánlattal. Az írásos ajánlat jelenti a vevő komoly szándékát, ami egyben vásárlási kötelezettséget is jelent az ajánlat időtartamára. És ha ezt az ajánlatot elfogadja az eladó, és ellenjegyi, akkor már elvben létrejött az adásvétel. Nagyon fontos, hogy ha például férj és feleség közösen akarja megvenni az adott ingatlant, akkor mindkettőjüknek egy időben alá kell írni az ajánlatot. Ennek alapján elkészíti a jogász a végeleges ingatlan adásvételi szerződést.

A szerződés aláírása után pedig a vevő nem az eladónak fizet közvetlenül, hanem egy az osztrák letéti bankban egy letéti számlára. Ekkor kerül ellenőrzésre az ingatlan minden esetleges tartozása, közüzemi hátraléka, vagy bármilyen terhe, ami nem volt feltüntetve a tulajdoni lapon. Így csak akkor kapja meg az eladó a vételárat, ha teljesen tiszta az ingatlan. Irodánk a teljes ügyintézést lebonyolítja, így Ön mint vevő, biztonságban érezheti magát. Nem fogja kellemetlen meglepetés érni, és minimális utazás és időráfordításra van csak szükség.

Ha az ingatlan tehermentes, és a vevőnek rendelkezésére áll a vételár, a tapasztalatunk szerint 2 hét alatt lezajlik a teljes folyamat. Természetesen a földhivatali bejegyzés elhúzódhat pár hónapot, de az már nem jelent késedelmet a használatban. Az átfutási idő megnőhet, ha az ingatlan jelzáloggal terhelt, vagy a vevőnek hitelre van szüksége. Mindkét esetben irodánk segít a gyors lebonyolításban pénzügyi tanácsadók segítségével.

Egy ausztriai ingatlan megvásárlása professzionális ingatlanközvetítő közreműködésével kockázatmentes és gyors!

Mennyire bonyolult és kockázatos ausztriai ingatlant vásárolni egy magyar vevőnek?

Amikor magyarok vásárolnak osztrák ingatlant, akkor mindkét félnek különösen fontos a bizalom és a jogi biztonság. És ebben irodánk olyan bejáratott módszert alkalmaz, ami mindkét fél számára teljesen biztonságos, és gyors. A biztonság alatt nem azt kell érteni, hogy jogilag körbe van jól bástyázva az ingatlanszerződés, és ha gond van, akkor lehet pereskedni. Annak nincs értelme, és ráadásul szinte lehetetlen határokon át jogi vitát folytatni. A biztonság alatt azt értjük, hogy csak akkor jut az eladó a pénzéhez, ha az ausztriai ingatlant garantáltan tehermentesen átadta, és a vevő pedig biztos lehet benne, hogy tehermentesen kapja meg az ingatlant. Ezért ausztriai ingatlanok esetében egyedülállóan biztonságos a Remax-Sun ügyintézése.

Milyen költségei vannak egy ausztriai ingatlan megvásárlásának?

Amikor az eladóval megegyezünk az árról, akkor még további költségekkel kell számolnunk, amik a vevőt terhelik. Az ingatlan megszerzésének mellékköltségei, amik az osztrák törvények szerint a vevőt terhelik, a következők: 3,5% ingatlanszerzési adó, 1% földhivatali bejegyzési illeték, szerződés ügyvédi díja, 3% közvetítői jutalék, amit 20% forgalmi adó terhel. Összességében 10% ingatlanszerzési mellékköltséggel kell számolni, ami a vételárral együtt fizetendő! Amíg ezen mellékköltségek nem kerülnek megfizetésre, addig nem jegyzi be a fölhivatal a tulajdont! Ezért ezen 10% ingatlanszerzési melléköltséggel növelt összeget kell utalnia vevőnek a letéti számlára. Innen fizeti ki a közjegyző/ügyvéd az esetleges tartozásokkal csökkentett vételárat az eladónak, az adókat, illetéket és minden más költséget. Ez mind az eladónak mind pedig a vevőnek teljes biztonságot jelent.

Hol érdemes ingatlan vásárolni Ausztriában?

A legtöbben a síeléssel kötik össze Ausztriát. Ezért azt álmodják meg, hogy közvetlen a sípálya mellett legyen, hogy sícipőben ki lehessen lépni a házból egyből a sílécre. Érdemes viszont figyelembe venni, hogy csodálatos a többi évszakban is Ausztria, és sok már sportra ad lehetőséget. Így ha a sielés miatt nagyon eldugott, nehezen megközelíthető ingatlant keresünk, akkor az egész évben sok plusz időt fog jelenteni a közlekedésben. Ezen kívül a közvetlen pályán levő eladó ingatlanok szám elenyésző, áruk viszont többszöröse, mint az azonos minőségű, de a pályától távolabb levő ingatlanoké. Azt se felejtsük el, hogy ha ingatlant vásárolunk, akkor már a második évben megunhatjuk azt az egy pályát, ami mellett a házunk fekszik. Így például egy Murauban levő lakás vagy ház olcsóbb mint a pályák közvetlen közelében, és kocsival maximum 15-20 perc alatt 8 pályarendszert is el tudunk érni. És leugrani a boltba friss zsömléért is egyszerűbb.

Ha saját ingatlant vásárolunk Ausztriában, akkor mások a szempontok, mint amikor egy hétre választunk egy szállást, és csak egy helyen és csak síelni akarunk!