Óvoda

(lásd még OKTATÁS címszó)
FORRÁS (http://www.pecsistop.hu/)
2009. március 13. | 12:06

Ingyenes lesz minden bölcsőde és óvoda Bécsben

Csoda, hogy jól érzik magukat?

Ősztől minden gyermek számára ingyenes lesz az óvodalátogatás az osztrák fővárosban. Az egygyermekes családok havi több mint 60 ezer forintnak megfelelő összeget spórolhatnak meg.


Szeptembertől minden 0-6 éves gyermek ingyen járhat bölcsődébe, illetve óvodába az osztrák fővárosban. Ez a legújabb vívmánya a Bécsi Gyemekgondozási Csomagnak, amelyről nemrégiben döntött a bécsi városvezetés.

Az osztrák fővárosban eddig ugyanis a szülőknek is hozzá kellett járulniuk csemetéjük óvodai elhelyezéséhez. Az ovidíjat jövedelemtől függően határozták meg: az egygyermekes családoknak havonta 220 eurót (kb. 66 ezer forintot) kellett fizetniük az óvodáért, a kevesebb mint havi 1.205 euró nettó jövedelemmel rendelkező szülőknek pedig 46 eurót. A szociális támogatásra szoruló családok gyermekei természetesen eddig is ingyenesen járhattak óvodába.

Dr. Michael Häupl bécsi polgármester szerint a döntés "óriási támogatás a középosztály számára", ami évi plusz 75 millió euróba kerül a város számára. Így Bécsnek összesen évi 340 millió eurót kell a 0-6 évesek elhelyezésére fordítania. A polgármester igyekezett megnyugtatni az aggodalmaskodókat: "Bécs megengedheti magának ezt a lépést".

Az osztrák főváros Ausztria első olyan tartománya, ahol ingyenes az óvoda illetve a bölcsőde. A szülőknek egyedül étkezési díjat kell fizetniük.

Bécs abban is úttörő az osztrák tartományok között, hogy 2007 óta saját tantervvel rendelkezik az óvodai képzés számára, és a szünidőben is folyamatos elhelyezést biztosít a kicsik számára. A pedagógiai kínálat a gyerekek egyedi igényeihez igazított fejlesztésre helyezi a hangsúlyt - az óvodai angol nyelvoktatástól a matematikai- vagy erőszakmegelőzési projekteken át az állatterápiás foglalkozásokig.