Épitőipari vállalkozások

Építőipari vállalkozók külföldi munkavállalása, építőipari munkavállalók ausztriai és németországi munkavállalása 2011. május 1. után. 2011. május 1-jétől az eddig – munkavállalás szempontjából – engedélyköteles tagállamokban (Ausztria, Németország) is felszabadul a piac, ezért külföldi munkavállalás esetén a célországok szabályozása eltérő lehet.

A magyarországi kereskedelmi és iparkamarák kirendeltségein 2011. április 19-től az építőipari kivitelezők nyílvántartásából szolgáltatási díj megfizetése mellett igényelhetnek a vállalkozások adataikról kivonatot, külföldi munkavállaláshoz angol/ német nyelvű igazolást, valamint az eredeti határozatról másodlatot.

A dokumentumok a kapcsolódó dokumentumokon igényelhetőek, a kitöltött igénylési lapot és a befizetést igazoló bizonylatot az MKIK Építésügyi Regisztrációs Irodájához kell eljutattni (MKIK Építésügyi Regisztrációs Iroda 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 6-8. e-mail: kivreg@kivreg.hu Fax: 06-1/474-5159).

2011. május 1-jétől az eddig – munkavállalás szempontjából – engedélyköteles tagállamokban (Ausztria, Németország) is felszabadul a piac, ezért külföldi munkavállalás esetén a célországok szabályozása eltérő lehet.

Más dokumentumokatkérnek a német hivatalok és megint más dokumentumokat az osztrák hivatalok. Németországban feltehetően elegendő az MKIK által kiadott – angol/német nyelvű – igazolás a kivitelezői nyilvántartásban való regisztrációról, azonban – a Magyar Nagykövetség (bécsi) Külgazdasági Irodájának tájékoztatása szerint – ausztriai munkavállalás esetén további dokumentum(ok) szükséges(ek).

Az Osztrák Gazdasági Minisztérium kéri az építőipari kivitelezői nyilvántartásban szereplő hatályos adatok kivonatát is. Ezt a dokumentumot az MKIK magyar nyelven állítja ki. (fmkik.hu/berkalkulator.net)

Tags: