H Í R E K Ausztriáról

kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Terasz   /  

Így szerezhetsz jól fizető állást külföldön!

Így szerezhetsz jól fizető állást külföldön!
Biztos módszerek a profiktól

Egyre inkább tetszik a gondolat, hogy külföldön vállalj munkát? Ha biztosra akarsz menni, a következőkre ügyelj!

Szerző: Gricman Kata
Forrás: Femina.hu
2010.07.01.
 

Az elmúlt években jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik külföldön próbáltak szerencsét, és szereztek állást. Bár hazánkban ismét egyre több álláslehetőség várja a munkát keresőket, az idegen országban szerezhető magasabb jövedelem és a hazainál jobb életszínvonal még mindig csábítóbb. Még akkor is, ha csupán olyan állásról van szó, mint a gyermekekre vigyázás vagy a felszolgálás, a hazai viszonyokhoz képest ugyanis sok helyen még ezekkel is többet lehet keresni - bár tény, hogy az ehhez hasonló állások csupán inkább gyűjtögetésre jók, hosszú távon nem biztosítanak magas életszínvonalat.

Ha te is eljátszottál már a külföldi munkavállalás gondolatával, sőt, akár szerencsét is próbálnál, de nem csupán a hazainál magasabb jövedelemre vágysz, hanem jobb életszínvonalra is, segítünk. Tippjeinkkel komolyabb állást is bátran megpályázhatsz, de csak akkor, ha betartod a tanácsokat.

Tájékozódj a külföldieknek szóló állásportálok segítségével!

Mielőtt keresgélni kezdenél, döntsd el, hogy melyik országban vállalnál szívesen munkát, vagy melyik az a szakma vagy terület, amelyben el szeretnél helyezkedni.

Makacsul azonban nem érdemes ragaszkodni egy-egy országhoz: nagyobb esélyed van külföldön elhelyezkedni akkor, ha olyan országokat célzol meg, ahol olyan szakképzettséggel és végzettséggel rendelkező munkavállalókat keresnek, mint amilyen te is vagy.

Ha van külföldön élő vagy külföldi barátod, ismerősöd, kérj tőle helyzetjelentést az ottani munkaerőpiacot illetően, ha viszont nincs erre lehetőséged, érdemes meglátogatnod néhány internetes fórumot és külföldi állásokra specializálódott oldalt, hogy pontos képet kapj a keresletről. A portálok között bátran böngéssz azokon is, melyek kifejezetten az adott ország álláskeresőinek szólnak. Az ilyen weboldalakon sok más mellett információt kaphatsz a munkavállalókkal szemben támasztott általános követelményekről, valamint az átlagos munkabérekről is.

Tökéletes önéletrajz az adott országnak megfelelően

Ahhoz, hogy jó esélyekkel indulj a munkavállalók között, nézz utána, hogy az adott országban milyen önéletrajzot használnak és várnak, és pontosan mire kell figyelned az összeállításánál - ebben segíthetnek az adott ország álláskereső weboldalai. A Monster.com segítségével például Európától kezdve Ázsiáig a legtöbb ország álláslehetőségei között nézelődhetsz, és tanácsokat is kaphatsz a munkakeresést illetően.

14 életbevágóan fontos illemszabály
14 életbevágóan fontos illemszabály
Testbeszéd a munkahelyen: túl sokat elárul rólad?15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvenceA világ 15 legkülönösebb helye10 lépés a jól működő számítógépért8 ország, ahol sárba tiporják a nők jogait17 érdekes tény a titokzatos TibetrőlA 10 legszegényebb országAz amerikai álom - más szemmelIndia, ahogy még sosem láttad16 érdekes tény Afganisztánról

Ezeket fontos szem előtt tartani, majd az adott ország, valamint az adott álláshirdetés elvárásainak tökéletesen megfelelően összeállítani az önéletrajzodat. Utóbbit nemcsak elküldeni érdemes, hanem feltölteni is az álláskereső weboldalakra - ahol arra lehetőség van -, mert így a fejvadászok is rád találhatnak, és könnyebben találhatsz állást. Ne feledd azonban, hogy a külföldi munkavállalókkal szemben sokkal szigorúbbak a cégek: míg itthon akkor is van esélyed elhelyezkedni, ha esetleg még nincs diplomád, komolyabb állást más országokban csak akkor pályázz meg, ha teljes mértékben megfelelsz az elvárásoknak.

Nyelvismeret kötelező!

Amiről viszont ne feledkezz meg: ha jól fizető állást akarsz külföldön, akkor alapkövetelmény az ország nyelvének magas fokú ismerete. Ha nem beszélsz felsőfokon, és nem ismered a szakmai nyelvet, nem lesz esélyed. Érdemes hát először nyelvtanár segítségével tesztelned a nyelvtudásod, és ha szükséges, legalább egy nyelvismeretfrissítő tanfolyamot elvégezned.

Adj meg külföldi telefonszámot és elérhetőséget!

Ha találtál az igényeidnek megfelelő álláshirdetést, a jelentkezésnél tanácsos néhány trükköt bevetni. Sokan panaszkodnak arra, hogy azért nem jeleznek nekik vissza, mert külföldi hívószámot adtak meg, vagy, mert az önéletrajzukban csupán magyarországi elérhetőség szerepelt. Az ilyen esetek elkerülésének érdekében, ha van az adott országban élő barátod vagy ismerősöd - akár távoli, akár közeli -, kérj tőle engedélyt, hogy megadhasd az ő lakcímét és telefonszámát. Az is jó, ha olyan feltöltőkártyás telefont tartasz magadnál, melynek külföldi telefonszáma van - ezzel növelheted az esélyeidet.

Ha téged választanak

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy lehetőséged van több állásinterjún megjelenni, igyekezz azoknak időpontjait úgy szervezni, hogy egy hétre essenek.

De, ha csak egyetlen interjúra hívnak, akkor is ügyelj az időpontra: kellemetlen, ha azért nem tudsz megjelenni, mert éppen másnapra nem találsz repülőjegyet.

Fontos!
Nagyobb esélyed van állást szerezni, ha jelenleg nincs munkahelyed, hiszen a külföldi cégek ritkán hajlandóak megvárni, míg letöltöd az előző, itthoni munkahelyeden szükséges felmondási időt - ne feledd, a külföldi álláskeresőket szigorúbb szemekkel nézik. Fontos továbbá, hogy az állásinterjú előtt mindenképpen tájékozódj az adott szakma átlagfizetéséről, mert külföldiként illik legalább 10%-kal olcsóbban elvállalni a munkát, mint amennyiért egy ottani állampolgár vállalná.

Hátizsákkal ne indulj neki!

Léteznek hátizsákos turisták és álláskereső turisták. Akik elég bátornak érzik magukat, és még egy kis megtakarítással rendelkeznek, egyszerűen kiutaznak a választott országba, és ott helyben keresgélnek. Mindez jó kalandnak tűnik, ám nem jó módszer, ha komoly állásra vágysz.

Németnyelv-tudás nélkül esély sincs munkát találni Ausztriában

eduline

Aki egyáltalán nem beszél németül, annak nem sok esélye van arra, hogy Ausztriában vagy Németországban elhelyezkedjen; legfeljebb idénymunkás lehet a mezőgazdaságban - állítják a Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek a vasárnapi munkaerő-piaci nyitás előtt.

A két európai uniós államban május 1-jétől már előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát a magyarok. Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, a nyugati határvidékről azok, akik mezőgazdasági munkát akartak vállalni, már rég ott is dolgoznak.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy sorra alakulnak olyan új munkaközvetítő cégek, melyek Magyarország távolabbi térségeiből, így például a Nyírségből vagy Borsodból toboroznak munkaerőt.

A már régebben Ausztriában, a mezőgazdaságban dolgozó magyarok ezért most attól tartanak, hogy a most oda sereglők elveszik majd előlük a munkát, vagy esetleg feketén dolgoznak. A lap utal arra is, hogy Ausztriában a fizetést az ágazati szakszervezetek évenként alkudják ki, és a havi bér legalább ezer euró a mezőgazdaságban.

"Wer sucht, der findet"

             die Bibel

      Ausztria fő internet portáljai: 

Fontos Osztrák Honlapok:

 

www.austria.gv.at                        
Osztrák Kormány Hivatalos Oldala

 

www.help.gv.at                            
Infó Szerver

 

www.eures.europa.eu                    

EURES honlapja              

 

www.ec.europa.eu/eures              
Európai EURES tanácsadók

 

www.ams.at                                  
Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat

 

www.ams.at/bis                            
Foglalkoztatási Információs Rendszer

 

www.ams.at/berufslexikon          
Foglalkozások leírása

 

www.ams.at/_docs/eurespubl_de_1009.pdf
Élni és Dolgozni Ausztriában pdf dok.

 

www.bmi.gv.at

Osztrák Belügyminisztérium

 

www.statistik.at

Osztrák statisztikák

 

www.oegb.at

Osztrák Szakszervezeti Szövetség

 

www.portal.wko.at

Szövetségi Gazdasági Kamara

 

www.sozialversicherung.at

Egészségügyi Biztosító

 

www.pensionsversicherung.at

Nyugdíj Biztosító

 

www.bmf.gv.at

www.help.gv.at

Adózás         

 

 

www.immobilien.at

www.ovi.at/de/verband/index.php

Lakásügyek

 

www.help.gv.at

www.bmukk.gv.at

Iskolák

 

www.wifi.at

www.bfi.at

www.vhs.ur.at

Továbbképzés

 

www.enic-naric.net

www.anabin.de

Diplomák elismertetése

 

www.herold.at

Osztrák Yellow Pages